Linkat Lleugera: Nova interfície més ràpida als ordinadors

Des del projecte Linkat aquest curs s’ha posat en marxa la Linkat lleugera, una nova versió amb un entorn d’escriptori més lleuger (basat en Lubuntu: Ubuntu + LXDE) que permet donar una segona vida a màquines velles que ja no podien funcionar bé amb l’última versió de Linkat (Ubuntu estàndard) ni molt menys amb altres sistemes operatius.

Des de Coordinació Informàtica s’ha pogut adaptar aquesta nova versió de Linkat al nostre sistema, de manera que els usuaris poden validar-se per LDAP (és a dir, amb els noms d’usuari i contrasenya que se’ls ha facilitat) i mantenir totes les dades que tenen a l’escriptori estàndard… això sí, no s’ha pogut mantenir el fons d’escriptori de Linkat i apareix el fons d’escriptori de Lubuntu.

A partir d’ara us podreu trobar amb ordinadors que quan els engegueu tindran aquest aspecte:

Pantalla d'engegada de la Linkat lleugera

Pantalla d’engegada de la Linkat lleugera

I en arrancar veureu la següent pantalla de validació:

Linkat_lleugera_02

Pantalla de validació de Linkat lleugera

Escriptori de la Linkat lleugera en haver-nos validat:

Escriptori Lubuntu... el de la nostra Linkat lleugera

Escriptori Lubuntu… el de la nostra Linkat lleugera

Com podeu veure, en aquest «sabor» de Linkat hi ha les llançadores dels diferents programes i llocs a la part de baix (l’anomenat quadre inferior). D’esquerra a dreta podem veure el botó del menú (des d’on s’accedeix a totes les aplicacions classificades per categories)…

Linkat_Lleugera_05

Menú d’aplicacions classificades per categories

… podeu veure algunes de les aplicacions que hi ha en algunes de les categories:

Llistat d'aplicacions de la categoria Accessoris

Llistat d’aplicacions de la categoria Accessoris

Aplicacions específiques d'educació

Aplicacions específiques d’educació

Aplicacions per temes d'imatge

Aplicacions per temes d’imatge

Aplicacions d'internet

Aplicacions d’internet

Aplicacions ofimàtiques

Aplicacions ofimàtiques

Aplicacions multimèdia

Aplicacions multimèdia

... i aplicacions de configuració de diverses preferències (entre altres)

… i aplicacions de configuració de diverses preferències (entre altres)

… el següent botó és el navegador de fitxers (PCManFM):

Linkat_Lleugera_14

Navegador de fitxers PCManFM (maximitzat)

al que segueix el navegador web:

Botó del navegador web

Botó del navegador web

… que en aquesta distribució agafa aquell navegador que feu servir habitualment (si llanceu des del menú el vostre navegador preferit, després aquest botó ja el llançarà directament):

Linkat_Lleugera_15b

En el nostre cas llança el Firefox

És interessant fer notar que aquesta nova versió, en estar basada en Lubuntu, fa servir com a processador de texts predeterminat l’Abiword (ultralleuger), de manera que per evitar que ens ho «desmanegui» en obrir-ho o que ens emportem una sorpresa, el millor que podem fer és anar al document de text i prémer el botó contrari del ratolí per triar quin programa volem fer servir per obrir el document… una vegada fet això la resta d’ocasions ja l’obrirà el que volem (suposadament LibreOffice).

Linkat_Lleugera_16

Amb el botó contrari (el dret en el nostre cas) triarem quina aplicació volem fer servir per obrir el document de text

El mateix procediment servirà per obrir fulls de càlcul i altres documents; tot i que després d’haver-ho fet una vegada ja farà servir de manera predeterminada l’aplicació que hem triat (sempre podrem canviar-la tornant a prémer amb el botó contrari i seleccionant aquella aplicació que vulguem).

Una altra diferència d’aquesta versió d’ubuntu és que a l’hora de fer captures de pantalla no hi ha cap aplicació directament relacionada amb la tecla «Impr Pant»… la solució s’anomena «Shutter», un programa potent per fer captures de pantalla que podem trobar a l’apartat d’Accessoris i que ens permet capturar tota la pantalla, una finestra o la selecció que nosaltres triem, és a dir, ens ofereix moltes més possibilitats que la captura de pantalla mitjançant la tecla «Impr Pant»:

Programa per fer captures de pantalla

Programa per fer captures de pantalla

… esperem que us hi acostumeu fàcilment i comenceu a gaudir d’aquesta versió de Linkat tan lleugera.