Descàrrega de vídeos

Entre les diverses opcions hi ha la d’instal·lar un complement pel navegador web firefox, el Vídeo DownloadHelper , però també hi ha l’opció d’instal·lar l’elltube, que és més senzill d’usar però només permet la descàrrega de vídeos de youtube.

Totes dues opcions també permeten convertir els fitxers a unes altres extensions i amb això permetre la seua reproducció en altres suports. Aquestes pàgines tenen els vídeos penjats en format .flv majoritàriament.

Una tercera opció, vàlida si feu servir l’ubuntu, és el youtube-dl (també es pot fer córrer amb Windows, però el seu ús no és trivial), que us permet descarregar vídeos del YouTube, i després els podeu convertir en altres formats amb el ffmpeg.

Video Downloadhelper

La informació l’hem adaptada del manual oficial del projecte (en anglès) on podeu trobar més informació acompanyada d’imatges que us facilitaran la seua comprensió.

Com instal·lar el DownloadHelper

Des de l’enllaç anterior al complement esmentat es pot descarregar el complement prement la casella on diu “Afegeix al firefox”:

Captura-b01

Tot seguit se’ns obre una finestra de diàleg que ens demana si volem instal·lar el complement, acceptem prement la casella “Instal·la”:

Captura-b02

S’obre una finestra que ens mostra el progrés de la instal·lació, i en acabar ens demana de reiniciar el navegador:

Captura-b04

En reiniciar-se el firefox s’obre la pàgina del projecte DownloadHelper i ja es pot fer servir l’aplicació.

Com utilitzar DownloadHelper

Després d’instal·lar l’extensió DownloadHelper, s’ha de veure una icona nova a la barra d’eines.

Captura-01

Tanmateix, pot passar que aquesta icona no s’instal·li automàticament o pugui desaparèixer. Això és de vegades el cas després d’una actualització de Firefox o de la pròpia extensió.

Si no es veu la icona a la barra d’eines, s’hauria d’instal·lar, és fàcil: només cal anar al menú Visualitza/Barres d’Eines/Personalitza i arrossegar la icona DownloadHelper a la barra d’eines.

Captura-02

Fer servir DownloadHelper és senzill. Només cal utilitzar el navegador per visitar llocs de vídeo, quan DownloadHelper pot fer alguna cosa, aquesta icona és animada: Captura-03Quan la icona és animada, es pot veure un triangle petit a la dreta de la icona. Punxant aquesta fletxa s’obre el menú de descàrrega. Ara es pot seleccionar directament un arxiu per descarregar.

Captura-04

Captura-05

Alternativament, les possibilitats de descàrrega són també disponibles al menú contextual:

Captura-06

I menú d’eines de la barra d’Eines:

Captura-07

De forma predeterminada, les descàrregues són en cua i fetes una a una. Això manté l’ús d’ample de banda a un mínim i permet navegar per una altra pàgina per seleccionar nova descarrega. La captura de sota mostra el número d’arxius en la cua de descàrrega. El número desapareix quan ja no hi ha cap més descàrrega en progrés.

Captura-09

És també possible descarregar diversos arxius de vídeo de YouTube simultàniament, fins i tot sense obrir les pàgines de vídeo. Només seleccionar una regió en una pàgina de YouTube ja conté enllaços i amb el botó contrari (habitualment el dret) permet mostrar el menú contextual. Una nova entrada permet descarregar tots els fitxers de vídeo.

Captura-10

També es pot prémer el botó contrari del ratolí en un enllaç sol sense seleccionar una regió.

Per tenir noms d’arxius de vídeo significatiu de forma predeterminada seguiu aquest enllaç (en anglès).

Per a convertir el format dels vídeos descarregats hi ha aquest enllaç (en anglès).

D’on es pot aconseguir vídeos?

Si s’està buscant llocs per trobar-hi vídeos per descarregar, cal prénmer a la icona DownloadHelper. S’obre una finestra de diàleg que mostra una llista de llocs de vídeo predeterminada.

Captura-11

Els llocs llistats aquí han estat seleccionat per DownloadHelper en funció de la seva qualitat (anuncis limitats, contingut hostatjat) i s’actualitzen diàriament.

Fent clic en els encapçalaments de columna per canviar el criteri d’ordenació de la llista.

Fent doble clic en qualsevol entrada porta al lloc corresponent de la pàgina www.downloadhelper.net, un altre clic al botó Visita de VideoSite obre el lloc real.

Com configurar DownloadHelper

Es pot configurar l’extensió fent clic amb el botó contrari a la icona, o des del menú d’Eines, i seleccionar Preferències:

Captura-12

També es poden invocar les preferències des del menú d’Eines de Firefox, Complements, i seleccionant, a Vídeo DownloadHelper, el botó de Preferències.

Si us cal més ajuda sobre la configuració mireu aquesta pàgina (en anglès).

Per controlar la cua de descàrrega

Captura-13

Es pot accedir a la cua de descàrrega fent clic amb el botó contrari a la icona de DownloadHelper i seleccionant la Cua de Descàrrega. Si es tria el mode de descàrrega un-per-un (el predeterminat), es pot veure en aquest diàleg la llista de descàrregues que encara no han començat. Això dóna l’oportunitat de cancel·lar-les abans que comencen.

Com utilitzar l’historial

Captura-14

Per tenir accés a l’historial, primer cal habilitar la característica de les preferències i visitar algunes pàgines de vídeo. Llavors, cal fer clic amb el botó contrari a la icona DownloadHelper i seleccionar Historial.

Des de la finestra d’històrial, ràpidament es pot veure els vídeos mirats. Fent doble clic a l’entrada d’historial permet començar a veure el vídeo. També es pot anar directament a la pàgina original que conté el vídeo.

Cal fer servir la tecla CTRL per seleccionar entrades múltiples. Llavors es poden treure o descarregar-los en conjunt.

Nota: Això és una versió beta (en fase de proves) actualment limitada a FLV vídeos que va reconèixer com a tal DownloadHelper.

Elltube

És una aplicació força pràctica per tal de descarregar vídeos de youtube (només) i convertirlos en diferents formats (AVI, MPEG, MP4, 3GP, MP3, WAV i AMR ). És una aplicació lliure, originalment desenvolupada per un ubuntaire per a ubuntu, però que també corre amb Windows i en altres distribucions de GNU/Linux.

Per tal de fer-la servir només cal obrir el programa, copiar-hi la url del vídeo, triar el format de descàrrega i llestos.

Podeu descarregar Elltube de: http://sourceforge.net/projects/elltube/files/elltube/elltube_0.3-1_all.deb/download

En ubuntu, un cop instal·lat el paquete es troba a Aplicacions > Internet

Youtube-dl

Per tal de fer servir aquesta aplicació amb l’ubuntu hem d’obrir un terminal i instal·lar el paquet corresponent fent:

sudo apt-get install youtube-dl

Un cop instal·lat el paquet, fem córrer l’aplicació teclejant al terminal:

youtube-dl http://www.youtube.com/watch?v=SWRHxh6XepM&feature=related

Suposant que http://www.youtube.com/watch?v=SWRHxh6XepM&feature=related sigui el vídeo que volem descarregar. Amb això al cap d’una estona tindrem el vídeo descarregat (de nom SWRHxh6XepM&feature=related.flv) a la carpeta arrel de l’usuari (/home/nom_usuari).

Si volem convertir el vídeo a un format que ens sigui més manipulable (i compatible amb alguns reproductors domèstics) podem fer servir l’eina ffmpeg (trobareu un gran tutorial, en anglès, obrint un terminal i teclejant man ffmpeg un cop instal·lat) com segueix:

Comencem instal·lant el paquet:

sudo apt-get install ffmpeg

Un cop instal·lat, hem d’anar al directori on tenim el vídeo que volem convertir ( fent cd /home/nom_usuari/Videos, suposant que el tenim a la carpeta Videos del nostre usuari) i allà demanem a l’eina ffmpeg que el converteixi a mpeg o avi, per exemple, com segueix:

ffmpeg -i fitxer.flv nou_fitxer.mpeg

ffmpeg -i fitxer.flv nou_fitxer.avi

respectivament. Així de senzill, tot i que és molt probable que hi hagi alguna altra manera de fer-ho més senzilla. També es pot millorar la ràtio de bits (bitrate) i la qualitat, etc. Però tot això ja necessita d’un aprofondiment en l’ús del ffmpeg (veure man ffmpeg al terminal, si us interessa).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *