Arxiu mensual: juliol de 2015

Canvis informàtics curs 2015-2016

Aquest curs 2015-2016 el canvi informàtic més important que notareu és l’actualització del sistema operatiu dels ordinadors de la nostra adaptació de l’Ubuntu 12.04 a la Linkat 14.04. La primera versió de Linkat basada en Ubuntu va ser la 12.04, que va aparèixer gairebé a la vegada que des del Torre Vicens vam fer l’adaptació de la mateixa versió d’Ubuntu. Des de Coordinació Informàtica hem proposat aquest canvi perquè no tenia gaire sentit continuar mantenint una versió adaptada de l’Ubuntu quan Linkat havia confluït amb nosaltres optant per la mateixa base de sistema operatiu, l’Ubuntu; i hem decidit deixar que sigui el Departament d’Ensenyament qui es dediqui a mantenir el sistema operatiu vist que coincideix amb la nostra tria. Amb això podrem dedicar-nos més a la resta de tasques de manteniment i millora informàtics i esperem fer-ho millor.

001-PantallaValidacio

A nivell d’interfície gràfica trobareu 3 canvis molt evidents, el primer és la presència a l’escriptori d’icones d’accés ràpid a la carpeta personal (home), a la xarxa i a la paperera; el segon és el canvi de tema, Linkat fa servir Radiance (amb tonalitats grises a les barres, heretat del Gnome 2, que feia servir l’anterior base openSuse) enlloc d’Ambiance (amb tonalitats negres a les barres, pròpia de l’escriptori de l’Ubuntu Unity); i el tercer és el canvi de «botons» de minimitzar, maximitzar i tancar finestres una altra vegada a la dreta de la finestra (això ha estat un canvi buscat pels desenvolupadors de Linkat per no «trencar» amb el que hi havia a les versions basades en Gnome, que l’Ubuntu va canviar fa un temps).

002-PantallaLinkat

Tots aquests canvis afecten només qüestions d’aparença, estètiques, i a GNU/Linux són molt configurables:

1.- Per canviar el tema de Radiance a Ambiance només cal anar als paràmetres del sistema, triar «aparença» i a baix a la dreta on apareix «Radiance» desplegar el menú i triar «Ambiance»:

003-ParametresSistema004-Aparença005-Tema006-TriaAmbiance007-Ambiance

2.-  Per tornar a tenir els botons de les finestres a l’esquerra el més fàcil potser és canviar l’entorn d’escriptori tancant la sessió i tornar a obrir-la triant l’opció «Ubuntu» del menú d’escriptoris que aparèixer en prémer la icona de Gnome que hi ha a la pantalla de validació (imatge 008). La primera vegada li costarà d’accedir (ha de fer molts canvis) però a partir de llavors ja hi entrarà amb facilitat.

008-TriaEscriptori009-EscriptoriUbuntu010-Parametres-Aparença-Ambiance011-Aparença-Mida-Icones

Si triem aquesta opció i no hem fet servir mai aquest entorn d’escriptori hem de ser conscients que hi ha molts canvis i que és primordial l’ús de la tecla súper (la que té la icona de windows de l’esquerra del teclat) per accedir a moltes dreceres (si mantenim premuda aquesta tecla apareix un menú amb les dreceres de teclat molt detallat).

3.- Finalment per tal d’eliminar les llançadores de l’escriptori de Linkat cal obrir el terminal (botó contrari -dret- a l’escriptori) i executar aquestes ordres (copiem tot el text i després l’enganxem al terminal):

gsettings set org.gnome.nautilus.desktop network-icon-visible false
gsettings set org.gnome.nautilus.desktop trash-icon-visible false
gsettings set org.gnome.nautilus.desktop computer-icon-visible false
gsettings set org.gnome.nautilus.desktop home-icon-visible false

015-Obrir-Terminal-Escriptori016-Enganxar-Ordres-Terminal017-Executar-Ordres-Terminal

Si tampoc volem veure els volums que s’endollen a l’ordinador (Pendrives) cal executar aquesta altra ordre:

gsettings set org.gnome.nautilus.desktop volumes-visible false

Òbviament si volem tornar a tenir-ho només cal que tornem a executar les comandes canviant «false» per «true».

Quan executem les ordres anteriors l’escriptori ens quedarà així:

019-Escriptori-Unity_sense-icones

Pel que fa a l’ús de l’entorn d’escriptori Unity (propi de l’Ubuntu des de fa uns anys), cal tenir present una sèrie de recomanacions; com s’ha dit abans és primordial l’ús de la tecla súper. Si la mantenim premuda apareix en pantalla un menú amb les diferents dreceres de teclat que podem fer servir i que ens seran molt útils… però si això ens sembla complicat sempre podem prémer la icona d’Ubuntu (la primera de dalt a l’esquerra, que no es pot canviar) i s’obrirà el «Dash», on hi ha un calaix de text on podem escriure allò que busquem i se’ns apareixeran diferents opcions que encaixen amb la nostra cerca. A mesura que l’anem fent servir s’adaptarà més a les nostres cerques (recorda el que hem triat i ens ho presenta com a primera opció). Des de Coordinació Informàtica us animem a què proveu aquest entorn d’escriptori, d’entrada és un pèl complicat però quan hom s’hi acostuma és molt més ràpid l’accés a les diferents funcionalitats de l’ordinador.

020-Us-DashFinalment, a l’hora d’apagar l’ordinador s’hi accedeix per la icona de dalt a la dreta (com sempre) i en dir «Atura» apareix un menú un pèl diferent al que hi havia fins ara:

021-Menu-TancamentRes més, esperem que us hi acostumeu amb facilitat; si no sempre teniu l’escriptori que hem estat fent servir des de fa temps.